SVETI IVAN BOSCO (1815. – 1888.)

Rodio se 15. kolovoza 1815. u Castelnuovu (kod Torina) u siromašnoj obitelji. Ostavši bez oca u nježnoj dobi, morao je raditi teške poslove da bi se školovao. Izvanredno nadaren dječak okupljao je svoje kolege dječake i za njih priređivao razne igre, poučavao ih i odgajao. Postavši svećenik u Torinu posvetio se najsiromašnijima i najugroženijima, maloljetnim zatvorenicima i dječacima s ulice, okupljao ih i poučavao počevši od osnovnih stvari čitanja i pisanja pa preko škola i zanata sve do stručnog fakultetskog obrazovanja. Mnogi njegovi učenici postali su vrsni na mnogim područjima znanosti i umjetnosti: znanstvenici, pisci, glazbenici, poduzetnici koji su nastavili njegovo djelo.

Don Bosco je uveo glasoviti preventivni sustav koji se temelji na razumu, vjeri i ljubaznosti, i time je postigao izvanredne uspjehe koji su ga proslavili u njegovoj domovini i u cijelom svijetu, kamo su, osobito u Latinsku Ameriku, pošli njegovi učenici.

Utemeljio je družbe koje će nastaviti njegovo djelo brinući se za odgoj mladih: salezijance, sestre salezijanke, salezijanske suradnike, štovatelje Marije Pomoćnice, a danas ima više od 30 grana Salezijanske obitelji koje nastavljaju Don Boscovo djelo na svim kontinentima, u svim društvenim i kulturnim sredinama.

Don Bosco je umro 31. siječnja 1888. Proglašen je svetim na Uskrs 1934. a papa Ivan Pavao II. proglasio ga je 1988. na stogodišnjicu smrti Ocem i učiteljem mladeži.

Don Boscovo geslo je bilo Daj mi duše, drugo uzmi! tj. potpuno predanje svojim odgajanicima kojima je znao reći: Za vas živim, za vas radim, za vas sam spreman i život dati. Dosta je da ste mladi pa da vas jako volim. Moj je život biti s vama!Cilj mu je bio odgojiti dobre kršćane i poštene građane!

Don Bosco je od samog početka u svom preventivnom sustavu gajio igru kao odgojno sredstvo. Bile su to u ono vrijeme jednostavne igre ali pune mladenačke dinamike. Znao je reći da se u igri najbolje prepoznaje karakter djece i mladih, a igra pak pomaže da se razviju pozitivne snage odgajanika.

Dragi moji BOSCOVCI, svima vama želim sretan imendan, jer vi ste živi Don Bosco – danas,  divni članovi kluba koji nosi to drago ime: BOSCO. Budite uvijek ponosni i na ponos Don Boscu!

Vaš predsjednik

 

FOTO: Žena Vrsna