O klubu

Nakon višegodišnjih neformalnih natjecanja, osobito na Knežiji, utemeljen je 1992. godine Košarkaški klub BOSCO iz Zagreba koji kroz razne dobne uzraste: seniori, juniori, kadeti, mlađi kadeti i školu košarke, okuplja brojnu djecu i mladež koji se natječu u okviru Hrvatskog košarkaškog saveza.

Košarkaškoj sekciji uskoro se pridružuje i odbojkaška, malonogometna, stolnoteniska i druge sekcije. Sve sekcije su objedinjene u Športsko društvo SALOM (Salezijanska športska mladež). Statut društva usvojila je provincijalna uprava 12. siječnja 2002. godine, osnivačka skupština održana je 22. travnja 2002. godine, a Gradski ured za opće poslove Grada Zagreba odobrio je statut 18. listopada iste godine. Tako se SALOM, kao članica međunarodne asocijacije PGSI, uključio u svijet športa, društvenog, crkvenog i salezijanskog života, kao športska institucija koja preuzima aktivnu ulogu u procesu socijalizacije, odgoja i evangelizacije djece i mladih. Kao primjer rada društva vrijedno je navesti program prevencije neprihvatljivog ponašanja Prevencija i alternativa u osnovnim školama koji su  2003. i 2004. godine u zagrebačkim školama zajedno proveli Ministarstvo unutarnjih poslova, Grad Zagreb i SALOM. Osim praćenja športskih ekipa u nacionalnom natjecanju, Salom je do sada 3 puta uspješno organizirao međunarodne igre Salezijanske športske mladeži.

Veliki odgajatelj DON BOSCO „otac i učitelj mladih“ naš je uzor, nadahnitelj i zagovornik. Njegov „preventivni sustav“, nekoć pedagoška novost a danas opće prihvaćen na svim kontinentima, promiče ljudsko dostojanstvo i pomaže mladima da postanu „pošteni građani i dobri kršćani“. Taj Don Boscov model nadahnjuje tisuće salezijanaca, sestara, suradnika, bivših učenika, igrača, volontera u 132 zemlje svijeta, među kojima je i Hrvatska.  

Od samih početaka do danas matična dvorana za mlađe dobne uzraste KK Bosco nalazi se u Osnovnoj školi Matija Gubec na Knežiji, no povećanjem broja članova, te selekcija proširili smo naš rad i da druge škole diljem Zagreba: OŠ Josipa Račića, OŠ Julija Klovića, OŠ Savski Gaj, OŠ Kajzerica, OŠ Zapruđe, OŠ Bartola Kašića. 

Od ove godine imamo svoje klupske prostorije, urede, konferencijsku salu, fizioterapeutsku i trenersku sobu u dvorani Trnsko koja je oduvijek slovila kao respektabilno košarkaško središte. Ovdje provodimo individualni rad s perspektivnim pojedincima, te dvoranu koristi naša seniorska vrsta ujutro i poslijepodne. Ovdje ujedno igramo domaće utakmice svih naših selekcija.

Posebno smo ponosni na uspjeh naše prve vrste, naših seniora, mahom momaka poniklih u našem klubu, a ujedno studenata ili akademskih građana. U sezoni 2017/2018 oni su ostvarili povijesni uspjeh kluba, te iz Prve hrvatske lige ušli u HT Premijer ligu, najelitnije natjecanje hrvatskih klubova. Ovaj uspjeh pružio je klubu mogućnost bolje vidljivosti i šire od Zagreba, mogućnost igranja s prijenosom na televiziji i radiju. 

Klub je u svojoj višegodišnjoj tradiciji iznjedrio mnoge košarkaše i djelatnike u košarci, priznate sveučilišne profesore, političke djelatnike, a samo neki od njih su: Ivan Velić (trener KK Cibona), Bariša Krasić (pomoćni trener KK Cibona), Dražen Dizdar (redoviti profesor na KIF-u), Damir Knjaz (redoviti profesor na KIF-u, a ranije i dekan KIF-a), Željko Birkić (glavni tajnik Športske zajednice Zadarske županije), Vinko Batinić (direktor KK Široki), Davor Bernardić (predsjednik SDP-a), dok ima i onih koji još uvijek igraju košarku na vrhunskoj razini, a koji su Mladen Primorac, Andrija Stipanović, Bruno Skokna, Marin Pehar, Karlo Žganec i dr.

 

You must be logged in to post a comment.