O klubu

Nakon višegodišnjih neformalnih natjecanja, osobito na Knežiji, utemeljen je 1992. godine Košarkaški klub BOSCO iz Zagreba koji kroz razne dobne uzraste: seniori, juniori, kadeti, mlađi kadeti i školu košarke, okuplja brojnu djecu i mladež koji se natječu u okviru Hrvatskog košarkaškog saveza.

Košarkaškoj sekciji pridružuje se i odbojkaška, malonogometna, stolnoteniska i druge. Sve sekcije su objedinjene u Športsko društvo SALOM (Salezijanska športska mladež). Statut društva usvojila je provincijalna uprava 12. siječnja 2002. godine, osnivačka skupština održana je 22. travnja 2002. godine, a Gradski ured za opće poslove Grada Zagreba odobrio je statut 18. listopada iste godine. Tako se SALOM, kao članica međunarodne asocijacije PGSI, uključio u svijet športa, društvenog, crkvenog i salezijanskog života, kao športska institucija koja reuzima aktivnu ulogu u procesu socijalizacije, odgoja i evangelizacijedjece i mladih. Kao rimjer vrijedno je navesti program prevencije neprihvatljivog ponašanja Prevencija i alternativa u osnovnim školama koji su  2003. i 2004. U zagrebačkim školama zajedno proveli Ministarstvo unutarnjih poslova, Grad Zagreb i SALOM. Osim praćenja športskih ekipa u nacionalnom natjecanju, Salom je do sada 3 puta uspješno organizirao međunarodne igre Salezijanske športske mladeži.

Veliki odgajatelj DON BOSCO „otac i učitelj mladih“ naš je uzor, nadahnitelj i zagovornik. Njegov „preventivni sustav“, nekoć peagoška novost a danas općeprihvaćen na svim kontinentima, promiče ljudsko dostojanstvo i pomaže mladima da postanu „pošteni građani i dobri kršćani“. Taj Don Boscov model nadahnjuje tisuće salezijanaca, sestara, suradnika, bivših učenika, igrača, volontera u 132 zemlje svijeta, među kojima je i Hrvatska.  

Matična dvorana KK Bosco nalazi se u Osnovnoj školi Matija Gubec na Knežiji. Selekcije kluba natjecale su se u raznim hrvatskim ligama, a trenutno prva seniorska ekipa nastupa u A2 ligi Centar. Klub je u svojoj višegodišnjoj tradiciji iznjedrio mnoge košarkaše i djelatnike u košarci, priznate sveučilišne profesore, političke djelatnike a samo neki od njih su: Ivan Velić (trener KK Široki), Dražen Dizdar (redoviti profesor na KIF-u), Damir Knjaz (dekan KIF-a), Željko Birkić (glavni tajnik Športske zajednice Zadarske županije), Vinko Batinić (direktor KK Široki), Davor Bernardića (predsjednik gradske skupštine Grada Zagreba), dok ima i onih koji još uvijek igraju košarku na vrhunskoj razini, a koji su Bariša Krasić, Andrija Stipanović, Mladen Primorac, Marin Pehar, Karlo Žganec.